Ce rol detine realitatea augmentata in procesul de marketing online?

Home - Marketing digital - Ce rol detine realitatea augmentata in procesul de marketing online?
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ce rol detine realitatea augmentata in procesul de marketing online?

Realitatea augmentata (AR) este o tehnologie care a devenit tot mai populara si accesibila in ultimii ani, motiv pentru care specialistii in marketing o folosesc cu precadere in strategiile de promovare a unei afaceri si de conectare a unui brand cu publicul sau. Este o metoda captivanta de punere in valoare a unor produse si servicii, care se aliniaza deopotriva la avansul tehnologic si la cerintele consumatorilor. 

Din acest articol, vei afla nu numai ce inseamna realitate augmentata, ci si care sunt beneficiile acestei tehnologii pentru e-commerce si care sunt cele mai frecvente strategii de marketing implementate cu ajutorul AR. 

Ce este realitatea augmentata?

Daca te intrebi ce este realitatea augmentata, iti oferim un exemplu foarte simplu si concret. Acum cativa ani, mai precis prin 2016, puteai vedea in intreaga lume oameni care se plimbau cu telefonul in mana, in cautarea unor Pokemoni. Prin camera telefonului, acestia vedeau nu numai peisajele din jurul lor, ci si creaturi digitale pe care incercau sa le captureze.  

In alta ordine de idei, realitatea augmentata este o tehnologie care consta in suprapunerea de continut vizual si/sau auditiv pe obiecte si cadre din lumea reala. Folosind camera smartphone-ului, poti vedea continut digital suprapus realitatii fizice, cum ar fi personaje, imagini sau text. AR aduce deci o imbunatatire realitatii, vine cu un plus la experienta reala, fiind un mix echilibrat intre lumea digitala si elementele fizice. 

Realitate augmentata vs realitate virtuala – Care e diferenta?

La capitolul realitate augmentata vs realitate virtuala, intre cele doua tehnologii exista cateva diferente semnificative. In vreme ce realitatea augmentata vine cu sunete, grafica si text peste lumea reala si obiectele care exista deja in jurul nostru, realitatea virtuala (VR) ne transporta cu totul intr-o alta dimensiune, intr-un mediu virtual complet diferit de realitate.  

Pentru a experimenta realitatea augmentata, ai nevoie doar de un smartphone si de scanarea unor coduri QR sau folosirea unor aplicatii AR (cum este IKEA Place pentru magazinul IKEA). In schimb, pentru o experienta VR, de regula este necesar un set cu ochelari. Purtarea acestora iti permite sa te cufunzi intr-un alt univers, sa explorezi si sa interactionezi cu lumi fantastice, artificiale.  

Deci, AR vine cu o imbunatatire si continut suplimentar suprapus mediului fizic deja existent, in vreme ce VR creeaza un mediu virtual, o lume alternativa si produce o simulare generata in mod exclusiv de computer. Daca la AR 25% este virtual si 75% real, la VR 75% este virtual si 25% real. 

Ce beneficii aduce realitatea augmentata in e-commerce?

Realitatea augmentata pentru e-commerce inseamna o experienta imbunatatita pentru clienti, care pot folosi o metoda captivanta si inedita ca sa afle mai multe despre un produs, avand acces la informatii vizuale si auditive suprapuse lumii reale. Companiile pot sa creeze experiente unice pentru publicul lor folosind realitatea augmentata, ceea ce duce ulterior la cresterea vanzarilor. 

Printre beneficiile pe care le aduce integrarea unor forme de realitate augmentata in e-commerce se numara cresterea gradului de cunastere a marcii (brand awareness), personalizarea experientei clientilor, crearea unor experiente care incurajeaza achizitia si diferentierea de competitie. 

Importanta cresterii ratei de engagement dintre consumator si brand

Rata de engagement dintre consumator si brand influenteaza considerabil rata de conversii. O rata mare de engagement inseamna ca un numar mare de persoane interactioneaza cu brandul tau, ceea ce se traduce intr-un potential crescut de generare a conversiilor. 

Unul dintre obiectivele unui business de succes este de a crea o relatie bazata pe incredere si loialitate cu publicul sau, lucru ce poate fi obtinut prin implementarea unor strategii care sa ii ofere acestuia din urma o experienta captivanta, cum ar fi transformarea unui obiect static intr-o experienta 3D si adaugarea de suprapuneri digitale pentru a oferi mai multe detalii despre un produs. De exemplu, in brosuri sau pe ambalaje, pot fi adaugate coduri QR care odata scanate ii permit utilizatorului sa interactioneze cu continutul, ceea ce poate creste implicarea si interesul acestuia fata de ce ofera brandul respectiv. 

Experienta de shopping ultrapersonalizat

Fara indoiala, succesul unei strategii de marketing depinde de oferirea unei experiente personalizate consumatorului. Spre exemplu, acest lucru se poate face prin initiativa de integrare aplicatie realitate augmentata pe website, care sa permita consumatorului sa caute produse in functie de nevoile si dorintele individuale si sa se bucure de toate avantajele AR, cum ar fi accesarea unor informatii suplimentare sau incercarea produselor (cum ar fi probarea accesoriilor sau machiajului). 

Vizualizarea si cumpararea directa a produselor

Folosind realitatea augmentata, companiile pot sa creeze un echilibru mai mare intre experienta digitala si actiune. Consumatorilor li se poate oferi o experienta completa prin intermediul aplicatiilor AR, care permit vizualizarea si cumpararea directa a produselor. 

Cum se integreaza AR in strategia de promovare Social Media?

Afacerile de orice dimensiune pot lua in calcul integrarea AR in strategiile de promovare pe social media, fiind o tehnologie care se imbina perfect cu scopul retelelor de socializare. Videoclipuri interactive, filtre (utilizate cu precadere de utilizatorii tineri de social media), experiente imersive si optiunea de a proba anumite produse in timpul navigarii pe platformele favorite de social media – cum ar fi Instagram – sunt cateva dintre modalitatile de integrare a realitatii augmentate in strategia de promovare. 

O campanie social media cu realitate augmentata atrage mai usor potentiali clienti, dat fiind ca tot mai multe persoane incep sa descopere avantajele achizitiilor facute direct din platforma de socializare, fara a fi nevoie sa paraseasca aplicatia preferata ca sa exploreze catalogul de produse si ulterior sa cumpere. 

Ce strategii de marketing poti implementa cu ajutorul realitatii augmentate?

Brandurile pot profita de avantajele realitatii augmentate pentru a oferi experiente captivante audientei lor. Exista mai multe moduri prin care AR poate fi integrata in e-commerce: brosuri interactive cu informatii si/sau recenzii despre produse, posibilitatea de a incerca virtual produsul, asistenta virtuala etc. 

Cu ajutorul AR se pot implementa campanii de marketing captivante, inovatoare si adaptate la preferintele consumatorului modern. De exemplu, o strategie eficienta de stimulare a vanzarilor si implicit de crestere a veniturilor este cea prin care utilizatorii pot sa incerce un produs inainte sa il cumpere. Mai multe branduri de renume au implementat deja aceasta optiune si au reusit sa starneasca interesul audientei. Printre ele se numara Sephora, IKEA si Gucci. 

Cum identifici oportunitatile specifice unei nise de business?

AR isi poate gasi aplicabilitate in orice nisa, de la beauty&fashion, pana la automobile si constructii. Important este sa identifici cum poate fi integrata eficient aceasta tehnologie in strategia ta de marketing, in raport cu domeniul de activitate in care se incadreaza businessul. In acest sens, trebuie parcurse cateva etape:

  • Identificarea nevoilor audientei tale;
  • Cercetarea comportamentului si preferintelor audientei;
  • Dezvoltarea unui plan sau a unui concept;
  • Monitorizarea rezultatelor. 

Care este cel mai profitabil mod de a integra aplicatiile AR?

Una dintre cele mai profitabile modalitati de a integra aplicatiile AR este prin intermediul unor campanii de marketing bine articulate, care sa contribuie la diferentierea de competitie si la inregistrarea de rezultate mai bune. In sfera e-commerce, aceste campanii ajuta brandurile sa capete o mai mare vizibilitate si sa atraga atentia prin faptul ca integreaza tehnologii moderne in strategia de marketing, AR fiind una dintre cele mai puternice tendinte la momentul actual. 

In concluzie, realitatea augmentata vine cu numeroase beneficii pentru e-commerce si ajuta brandurile sa tina pasul cu preferintele si comportamentul consumatorilor (care se afla in permanenta schimbare) la capitolul cumparaturilor online. Aplicatiile AR, care ofera experiente unice, captivante si centrate pe utilizator sunt in continua dezvoltare si vor deveni un instrument esential al unei campanii reusite de marketing digital.  

Picture of Paul Ardeleanu

Paul Ardeleanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Ultimele articole publicate

Digital Marketing

Impactul AI asupra afacerilor

Inteligenta artificiala a devenit un subiect popular de discutie, dar si controversat, tocmai pentru ca are un impact semnficativ in viata oamenilor. A devenit un element esential si in peisajul

Citeste articolul »
Agentie social media

Cum sa-ti cresti notorietatea brandului

Cresterea notorietatii brandului tau este esentiala atunci cand iti doresti sa-ti dezvolti afacerea. Pentru succesul pe termen lung al oricarei afaceri, trebuie sa iti faci cunoscut brandul. Atunci cand iti

Citeste articolul »

Ești la un click distanță de ședința ta GRATUITĂ de consultanță, de 30 de minute.

Fă și tu parte din povestea noastră